News

新しいコトnews

works

作品のコトworks

prolile

作り手のコトprofile

増山 文 Masuyama Aya

  • 陶暦
  • 大阪出身
    2002
    愛知県立窯業高等技術専門校卒業
    -06
    瀬戸赤津焼窯元にて修行後、地元陶芸家に弟子入り
    04-07
    上記専門校にて補助講師として勤務
    2008
    瀬戸にて独立 朝日現代クラフト展入選
    2009-10
    療養のため休業
    2010
    窯業再開
  • 展示
  • 大阪 阪急うめだ本店
    東京 伊勢丹新宿本店
    その他 各地 百貨店、ギャラリー、店舗にて企画展示販売中

    千葉「工房からの風」出展
    長野「クラフトフェア松本」出展
    大阪「灯しびとの集い」出展

Q&A

Q&Aのコトfaq

お手入れについて

●増山文の制作した食器には汚れやカビを防ぐために、予め目止め処理を施してあります。
そのため、陶器のお手入れ方法(ご使用開始前にお米のとぎ汁で煮沸する等の目止め作業)は必要なく、ご購入後すぐにお使いいただけます。

●経年変化で渋や汚れが気になってきた場合は、市販の食器用漂白剤等で汚れをとってから改めて目止め作業をしてください。
どうしてもうまく汚れが取れない場合やご面倒な場合はお手入れのサービスも承っていますので連絡先までご相談ください。

取り扱いについて

●陶器は湿気に弱くカビやすいため普段器を使ったあとは、早めに洗ってよく乾かしてから収納してください。

●すべての作品で電子レンジの使用は可能ですが、電子レンジで温めるときは器が高温になる場合がありますのでご注意ください。
特に陶器の場合は専用の容器よりも熱が十分に伝わらない場合があります。
本格的な調理には向いていません。

●食洗機のご使用は陶器を劣化させるおそれがある為、あまりお勧めできません。

Q&A

その他わからない事などありましたら、下記フォームよりお問い合わせください。

Care of tableware

●In order to prevent stains and mildew, my tableware has been pre-glazed. ("medome" in Japanese)
Therefore, there is no need to follow the ceramic care instructions (such as boiling with rice water before use), and the dishes can be used immediately after purchase.

Handling of Tableware

●Since pottery is susceptible to moisture and mold, wash and dry your dishes as soon as possible after using them before storing them.

●All tableware can be microwaved, but please be aware that the vessels may become hot when microwaved.
Particularly in the case of ceramics, the heat may not be transferred as well as in specialized containers.
It is not suitable for full-scale microwave cooking.

●The use of a dishwasher is not recommended, as it may deteriorate the ceramic.

Q&A

If you have any other questions, please contact us using the form below.

●陶器的养护方法:锅底铺上素色干净的抹布,放入器皿,倒入淘米水,
请不要把碗扣起来放进锅里,并注意防止容器之间的碰撞。
这样做是防止器皿渗水的同时防止色斑油污的渗入;小火至中火煮沸后,调至小火煮沸20分钟。
期间不能离开,不能长时间煮沸;关火后,取出器皿,倒扣在干净的抹布上晾干,
或是擦拭干净;注意,表面上看起来干燥,器皿可能在吸水后,还有水分残留,
尽量使用一天左右晾干,无法干燥收纳,可能出现霉菌。

●陶瓷器的共同特性:如果发生急剧的温度变化,就会造成破损。
另外,请避免放入冷冻食品快速加热,或直接将冰箱里的容器放入烤箱或微波炉。

●关于洗碗机的使用:使用洗碗机没有问题,但是,如果餐具发生互相碰撞可能造成破损,
洗涤时的污垢也可能渗入餐具中,成为色斑和臭味的原因。另外,与手洗相比,
因为接触水的时间变长,可能更容易出现贯入等器皿现象。

contact

聞きたいコトcontact

このページには直接アクセスできません。

blog

日々のコトblog